Koncem ledna jsme uskutečnili dlouho plánovaný výlet k našim severním sousedům a mohli si tak vychutnat Schengen v praxi.

Naše cesta se ubírala za německými pevnůstkami, které byly vystavěny u obcí - dnešních názvů  "Spalona" a "Poreba".

Díky drobné navigační chybě a především trochu jinému číslování silnic v Polsku, jsme první pevnůstky minuli a po zasněžených silnicích projeli až na druhou křižovatku, kde se umístění přímo nabízelo.

silnice se neodsnezuje krizovatka krizovatka

 

Rozhled byl z tohoto místa opravdu pěkný a představa ovládnutí této křižovatky těžkým kulometem se jen nabízela. Bohužel současný stav pevnůstky je již více než katastrofální, asi nejsme jediní, koho to napadlo.

Druhá pevnůstka je umístěna naproti v lesíku, je výrazně menší, nemá tedy onu "garáž" 

 

objekt I. objekt I. objekt II. objekt II.

 

Na silnici se ještě nacházelo minové zařízení, značného rozsahu, které by se v jiném ročním období jen velmi těžko hledalo.

 

minove kobky minove kobky minove kobky

 

Vraceli jsme se tedy zpátky, abychom si prohlédli i zbylé pevnůstky u první křižovatky. Zde jsou výrazně lépe zřetelné, takže stále nechápu, jak jsme je napoprvé mohli minout.

objekt I. objekt I. objekt I.  

objekt II. objekt II. objekt II.

Abychom nejezdili po stále stejné silnici, odbočili jsme nyní do vnitrozemí a přes Bystrzycu Klodzku projeli do Miedzylesie a odtud již na hraniční přechod Prostřední Lipka  a na oběd do Lichkova.

 

 

jak bude otevřeno Vojenské muzeum Lichkov v roce 2008 naleznete zde