Vrcholnou akcí letošní sezóny Vojenského muzea Lichkov

byli jednoznačně

Hraničáři v Lichkově

 

Především bylo potřeba provést transport nově vytvořeného cvičného tanku Renault FT 17, pravda, nejedná se o tak náročný úkol jako je přeprava "skutečné" bojové techniky. Přesto ani takovýto kousek není snadné převážet.

 

Rovněž tak bylo třeba vše připravit na vlastní ukázky, tedy aby si návštěvník mohl pohodlně a bez fronty zakoupit nejen vstupenku, nepletl se učinkujícím pod nohy či snad dokonce do rány a nakonec také, aby unaven spočinul ve stánku, kde mu splní co mu na očích uvidí.

 

úkolu č.1 se zhostila " Lišákova rota ", která pomohla s vytyčovacími kolíky a celkově zajišťovala bezchybný provoz v okolí ukázky i při prohlídkách v objektech.   

na úkol č.2 jsme nasadili sličné hostesky, jejichž profesionalita se projevila hned po první stovce návštěvníků

a konečně o perfektní zajištění žaludků nejen návštěvníků, ale i učinkujících se postarala část SDH Lichkov, pod vedením Františka Faltuse

transport Lisakova rota Lisakova rota uprava cesty

 pokladna pokladna

stanek stanek

Nyní je již vše připraveno, aby návštěvník mohl vstoupit do 20.let minulého století a nechat se unášet představou výcviku tehdejší armády, která byla vytvořena v nedávno vzniklém samostatném státě, na jehož hranicích se hovořilo nejen česky a slovensky, ale také německy, polsky, maďarsky, rumunsky a rusky.

Délka území ČSR přesahovala 1000km a nově vzniklá armáda měla všehovšudy pouhých 7ks skutečných tanků Renault FT 17....

není tedy divu, že výcvik probíhal s maketami, které vznikly v plukovních dílnách....

tanky na plose okop OPL predstaveni cervenych predstaveni modrych bitva

Vlastní ukázku zajišťovali členové nejlépe secvičeného klubu v ČR, Roty NAZDAR, kteří se představili v družstvu červených, jejímž úkolem bylo bránit stanoviště OPL na přístupu k Lichkovu. Družstvo modrých které zde představovali pátrači a osádka kulometného tanku, měla poté za úkol toto stanoviště dobýt a zároveň nacvičit postup boje v poli při součinnosti s tanky.

Osádku dělového tanku tvořili členové ForteGu.

 

Návštěvníci měli možnost shlédnout krom 3 sobotních a jedné nedělní ukázky, také tábor čs.jednotky ve Velké Britanii včetně unikátního vozidla pojízdné zubní ambulance.

 Rovněž tak mohli shlédnout - poprvé od roku 1938 - zastřený pěchotní srub K-S-31 a v něm elektricky osvětlený interiér s expozicí věnovanou 2/19. hraničářské rotě.

osadky tanku tabor brit tabor brit zastrena 31

Během víkendu padl loňský návštěvnický rekord, expozice shlédlo v jeden den více než 500 osob.

Krom zástupců Pardubické kraje a Armády ČR si přišel ukázku shlédnout i pplk. Ing. Aleš Knížek, který nás poté pozval k učinkování na Tankovém dnu v Lešanech.

Naše závěrečné poděkování míří do míst nejvyšších neboť počasí bylo přímo ukázkové a vydrželo až do  nedělních odpoledních hodin....

 

 parkoviste ja s Knizkem FT 17 cv. 

 

jak bude otevřeno Vojenské muzeum Lichkov v roce 2005 naleznete zde