Vojenské muzeum Lichkov bylo letos poprvé otevřeno 2.dubna 2004

ačkoli nás objekt neuvítal zrovna přátelskou teplotou, rozběhl se plánovaný program, tedy příprava expozic.

Jarda se vrhl do úklidu prostor objektu a kupodivu se mu při tom podařilo zničit rodinný vysavač.

Pak již proběhla instalace exponátů a to včetně nejnovějších kousků.

Rovněž tak byly zahájeny práce na přípravě betonáže zvonového ucha.

Tím skončil první víkend na objektu, během kterého nás navštívilo alespoň 14 návštěvníků.

teplomer uklid drezina rezani

prodloužený víkend Velikonoc byl opět využit k pokračování rekonstrukčních prací. Podařilo se instalovat informační ceduli k odbočce, takže nyní nás najdete mnohem lépe. Zároveň jsme osadili lano na náš "dobový" stožár, takže vlajka je nyní viditelná z větší vzdálenosti.

Do zvonové šachty byl napevno instalován žebřík umožňující výstup na podlážku, nyní tedy můžete zakusit pohled střílnou i zde. S ohledem na právní podmínky, je však i nadále výstup do zvonu pouze na vlastní nebezpečí.

Pokračoval úklid objektu, tentokrát vyčištěním diamantových příkopů, pro zajímavost přináším fotografii, kterak velitel bezpečně umístil žebřík pro sestup...   Doktor prováděl natěračské práce, které sjednotily barvu laviček.

V místnosti OMS byla instalována, dosud provizorní, výstava mapující Ostravskou operaci a doplněna nově vzniklými modely výzbroje našich vojáků na Východní frontě.

bilboard  lano vlajka svar zvon  zebrik prikop Doktor Ostravska

První Společný víkend muzeí KPO proběhl za přítomnosti celé osádky, doprovázené vzácnou návštěvou, Doc.Ing. Jurajem Kizlinkem CSc.

Poněkud problematický byl náš příjezd, neboť jsme opět využili možností našich přátel a provedli větší evakuaci materiálu, což nás poněkud časově omezilo. Přesto děkujeme firmě Belu Technic z Chlumce nad Cidlinou.

Místo původně plánované stavby bednění zvonového ucha, nás nepříznivé počasí zahnalo do objektu, kde jsme tedy provedli konečnou úpravu sání filtroventilace.

Ačkoli počasí nestálo za nic, zavítalo k nám v sobotu "volné setkání Jawařů", které mělo svůj sraz v Mladkově. O to překvapující bylo, že se o této akci posléze zmínil i odborný tisk.

Expozice věnovaná našim vojákům na Západní frontě dostala nové zasklení vitrín s modely, ve stylu Národní muzeum.

 Iveco skladani kolena trubka  Jeník ventilator natiraniJawari  tisk vitriny 

 

Tolik tedy k prvním akcím v roce 2004 z Vojenského muzea Lichkov, jak bude dále otevřeno naleznete zde, průběžně budou doplněny ještě data pracovních akcí.