Největší květnovou akcí bylo bezpochyby dobetonování zvonového ucha. Věnovali jsme tomu celý týden a výsledek celkem stojí zato. Předpokládané dokončení je plánováno na začátek prázdnin. 

Vlastní betonáž proběhla bez větších problémů, snad jen množství spotřebovaného materiálu nás zaskočilo. Jako první došla voda ve studni, 10pytlů cementu zmizelo již ve středu a zásoby písku se také krátily. Naštěstí druhá várka již plně postačila na dokončení. V betonovém uchu zmizelo i nezanedbatelné množství suti, kterou původně obsahoval diamantový příkop a posléze hyzdila okolí objektu. Snad jen to nakládání mohlo být jednodušší...  

prvni sloup bedneni prvni vrstva pokracujeme vys michani betonu

beton nakladani valniku stropnice poslední vrstvy a padla konec prvni faze

 

Poslední květnový víkend patřil společnému víkendu muzeí KPO.

Hned za časného sobotního rána, se vrhl Jarda na nátěr vnitřku zvonu, jako první vrstva byl zvolen odrezovač. Chemická reakce si vynutila zapnutí ventilátoru a tedy pokus dostat ten zápach ven. Při čekání na zaschnutí odrezovače byly nově natřeny zárubně v SAS, zde byla použita nitrobarva. Konečně poslední byl nátěr zvonu základní barvou, čímž byl objekt takřka nepřístupný. Naštěstí větrání bylo účinné a v této hodince nás nenavštívili žádní turisté. Fotografie bohužel nepřináším, neboť je nebylo možné pořídit.

Odpoledne nečekaně dorazil Doktor, který dokončil expozici Ostravské operace a v neděli se vrhl na dočištění jímky OMS. Sobotní večer jsme věnovali aplikované bunkrologii a navštívili rekonstruované objekty pod Adamem. 

 Ostravska debata u K37

jak bude otevřeno Vojenské muzeum Lichkov naleznete zde, průběžně jsou doplňována data pracovních akcí.