Protože jsou prázdniny v plném proudu a před námi je největší akce muzeí v KPO, bylo potřeba rozšířit expozici o nějaký ten nový exponát a také zkrášlit okolí objektu.

Vyrazili jsme tedy v sobotu 21.6. v časných ranních hodinách do nejmenovaného místa pro náš nejnovější exponát. Zajistil jej Bagr za což mu nesmírně děkujeme a také jej stihl připravit do podoby dětské prolézačky, takže jsme na silnici nebudili přílišnou pozornost. Poděkování patří také našemu fandovi - panu Svobodovi, který opět ochotně zapůjčil vlek. 

Ačkoli jsem tomu příliš nevěřil, do pozdních nočních hodin jsme dokázali zdolat těch 400km a dovézt vše v pořádku na objekt. Zbývalo "pouze" vše složit do útrob objektu a při další akci z toho udělat něco... Zde nás zachránili Lichkovští hasiči, bez jejichž pomoci bychom některé kusy dovnitř asi vůbec nedostali.

naloženo na bunkru SDH Lichkov

Další akcí byl již 3.společný víkend muzeí KPO, kdy se u nás tedy pilně pracovalo. Jarda si udělal výlet do Lichkova již ve středu, neboť mu starosta oznámil, že nás vykradli. Zlodějům nový exponát při jejich činnosti moc nevadil a tak jsme bohužel přišli o některé součástky výstroje.

Pomocí kočky půjčené z Kralického muzea jsme sestěhovali nejtěžší kusy do podzemí, museli jsme rozebrat i zábradlí a zase jsem nevěřil, že se to povede...

     první pokus už visí... v pořádku dole 

   Nyní již stačí nastartovat velkou centrálu - také z Králík a zas ji přivezli Lichkovští hasiči - a vytvořit z té hromady železa něco...

svařujeme svařujeme už se to rýsuje ještě to velké

A po celodenní práci v nevětraném prostoru - proto ty tečky v obrázcích - 

Vám ji můžeme představit

CVIČNÁ VĚŽ PRO VÝCVIK STŘELCE TANKU T72

  T72 

Příjemným překvapením pro nás byli návštěvníci, kteří skoro celou sobotu ochotně překračovali "odložené" díly, aby mohli absolvovat prohlídku.

Nejváženějším návštěvníkem, který vážil cestu až z dalekého Kapského města, byl pan Jaromír Zdráhal, který jako příslušník Československé obrněné brigády se velmi zajímal o naší expozici

p.Zdráhal  

Také další den jsem se využil všeho dovezeného nářadí a konečně vyrobil zábradlí po celém schodišti. Milan vytrhl Jardovi štětec z ruky a dal se do natírání, které mu bohužel vydrželo až do pozdních večerních hodin. Ovšem výsledek stojí za to.

zábradlí s výpletem a natíráme

Tím skončil další společný víkend, protože jsme v sobotu ani nepoutali návštěvníky cedulemi u silnice, ale pouze vyvěšenou vlajkou, navštívilo nás pouhých 25 zájemců. Vše jsme si vynahradili v týdnu, neboť jsme na objektu setrvali až do středy.

Od pondělka totiž nastupovala těžká mechanizace Obce Lichkov a také nám již známý pan Málek se svým výkonným bagrem. Bylo zajímavé sledovat, jak si lžíce pohrává s betonovým blokem, s kterým loni "Dartova" Tatra sotva pohla. Při pokusu o stržení kmene, který zůstal vedle zvonu ovšem vzala zasvé lžíce. 

technika balvan ...rozdrcen druhý diamanťák

 Byl tedy vyčištěn i druhý diamantový příkop, takže objekt je opět v obležení sutin. Mezitím začal souboj s prostorem na stropnici objektu, který Lichkovský bagrista Jarda nakonec vyhrál. Okolo objektu probíhalo sekání přerostlé trávy taktéž pod křovinořezy obce Lichkov. 

Pomocí kočky jsme některé menší balvany vytahali ke zvonu a některé větší svrhli.

sutiny stropnice stropnice

stropnice sekání

Nakonec musím poznamenat, že jsem po 10letech opět řídil traktor s vlekem a nikdo mne u toho nezvěčnil... a tak je to pořád...

Tolik tedy za minulý měsíc

příští společný víkend v KPO připadá na 26. - 27. července a 

koncem srpna tradiční MOBILIZACE CIHELNA !!!